Skip to content Skip to navigation

Изгубената история

ЗаглавиеИзгубената история
Вид на публикациятаBook
Година на публикуване2001
АвториДимитрова, Е
Страници336
ИздателБоян Пенев
Място на издаванеСофия
Език на публикациятаbul
ISBN954871212X
ключови думиистория; история на българската литература; мит; памет
Резюме

Книгата на Елка Димитрова представлява задълбочен и методологически зрял труд, който с безспорните си достойнства успява да намери свое пространство и свой подход в полето на една добре разработена тематика в българската литературна история.
Милена Кирова

В това изследване ерудиция, талант, находчивост, интерпретативни умения и амбиция вървят ръка за ръка.
Мирослав Дачев

„Изгубената история" предлага интерпретация на представителни текстове на българската литература от 20-те години на XX век. Разработени са главно онези техни характеристики, които се оказват пресечни за общия фон на модернизма и конкретиката на националния модел.

Водещата проблемна линия е опозицията мит -история като организиращ модел в модернистичното мислене. В нейните параметри са анализирани някои поетични творби, интертекстуални отношения, както и критически текстове, разчетени като техен пораждащ фон и металитературен завършек. Централна тема на изследването е феноменът на активираното от кризисността отношение между митологизма и историзма и влиянието му върху начина на поетично мислене и съответно - върху начина на писане. Търсени са творби, изразяващи в най-голяма стенен напрегнатата симбиоза между кризата на истеричното съзнание и постсимволистичната поетика.

Книгата е адресирана към една по-скоро академична аудитория, но би представлявала интерес и за кандидат-студентите.

Код за цитиранеДимитрова2001а
Subscribe to Синдикирай